söndag 29 november 2009

Judendomen

Synagoga- mostsvarigheten till vår kyrka.

Västra muren- Västra muren eller Klagomuren som den också kallas ligger i Jerusalem. Långt bak i tiden låg det ett judikst tempel som muren omringade. Templet föstördes men det mesta av muren blev kvar. Dit kommer det tusentals människor varje dag för att be.

Symbol- judarnas symbol kallas för Davidsstjärnan. Kung David, som är judarnas mest ihågkommna kung, hade stjärnan på sin krigssköld.




Davidsstjärnan.


Bar mitzva/ Bat mitazva- precis som vi konfirmerar oss så gör judarna också det. Fast det kallas för Bar mitzva när en kille gör det och Bat mitzva när en tjej gör det.

Kippa- en slags hatt, som bara används av män, som en symbol för att man är jude precis som vi kan ha ett korst runtom halsen.


Islam

Mecka - en stad som ligger i Saudiarabien, det är muslimernas heliga centrum.

Kaba- ett väldigt specillt tempel som ligger i Mecka. Dit kommer miljontals muslimer under en speciell tid för att gå sju varv runtom Kaba. Detta kallas för pilgrimsfärden. De besöker även andra betydelsefulla platser.







Kaba.


Koranen- koranen är muslimenas heliga bok, som som vår bibel. Många muslimer följer den väldigt strikt.

Böner- en muslim ber fem gånger om dagen mot Mecka. Varje bön är ungefär 10 minuter lång och kräver väldigt mycket koncentartion.

Symbol- islams symbol är en halv måne med en stjärna i. Det står för hopp efter en lång tid av mörker.

Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar