söndag 22 november 2009

Judendomen är världens äldsta religion, för mer än 3000 år sedan "föddes" judendomen.
Fastän att den är så gammal så finns den fortfarande kvar, men det finns inte så många judar kvar. Det lever ungefär 16 miljoner judar idag, de flesta lever i staten Israel. Där ligger staden Jerusalem som är väldigt betydelsefull för dem.
Där fanns, enligt judarna, det judiska templet för ungefär 2000år sedan. Runtom templet låg en hög mur som till största del finns kvar än idag. Muren kallas för Västramuren eller Klagomuren. Namnet muren fått, Klagomuren. kan kanske bero på att det dagligen kommer dit tusentals judar för att be eller bara "prata av sig".


Men år 135 erövrade romarna Jerusalem, de brände ner hela Jerusalem och judarna drevs ut från sin heliga stad.
Romarna döpte om staden till Palestina. Först ansåg de att de också var judar, men med tiden växte en ny religion fram, kristendomen.
Jerusalem är alltså också viktig för de kristna, eftersom det var där kristendomen utvecklades och för att det var där Jesus korsfästes och uppstod igen.

Jerusalem har också stor betydelse för islam. Just för att Muhammed, islams kändaste profet, sägs ha blivit nerförd till helvetet och sedan upp till himlen där han träffade Moses, Abraham och Jesus. Detta sägs ha hänt på Klippmosken i Jerusalem.

Men vem "tillhör" Jerusalem egentligen? Det är kanske inte konstigt att det är en sådan konflikt där nere.....

Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar