tisdag 1 december 2009

De olika religionernas...

Uppväxten

Judendomen.
Det finns två sätt att bli jude antingen föds du in i en judisk familj eller så väljer du att gå med i den judiska tron.

Redan åtta dagar efter födslen välkomans barnet in i tron. Föräldararna ger barnet ett namn och om det är en pojke omskärs han.

Ungefär vid fem års åldern börjar barnen få undervisning i synagogan. Där lär de sig om den judiska tron samtidigt som de lär sig att läsa och skriva. Men alla judiska barm gör detta, de kan också gå på dagis och börja skolan vid ungefär sex års ålderna.

I kristendomen får vi ett val att konfirmeras oss när vi är 15år. Att konfirmeras är inte självklart och är heller inte ett måste. Men inom judendomen finns en speciell cermoni för alla killar och tjejer som kallas för Bar mitzva/ Bat mitzva. Detta måste varje jude göra, för det är under cermonin dom kliver in i den vuxna världen och den judiska tron. Detta äger rum när killarna är 13år och tjejerna 12år. Religionen finns alltså alltid vid sidan om en jude sedan födslen. Men inte lika mycket som islam som jag ska skriva om i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar